Forum Diabetica
Forum diabetyków i rodziców dzieci chorych na cukrzycę

Ogólnie o diecie - Fruktoza?

kruszynka - Sob 17 Sty, 2009
Temat postu: Fruktoza?
Przeczytalam ze jest to produkt dla diabetykow?nie kupilam,woalam wpierw zasiegnac informacji u Was:)
Stosujecie? czy naprawde troszke nie szkodzi?Czy mozna na tym np.piec ciasto?czy dodac do deseru?

matimartyna - Sob 17 Sty, 2009

Kruszynko fruktoza jest dobrym dla nas cukrem. Można używać do pieczenia.
Mia - Sob 17 Sty, 2009

Fruktoza wchłania się wolniej niż cukier; jest słodsza - przynajmniej teoretycznie, więc mniej jej używasz; no i jest to produkt naturalny a więc 1000x lepszy niż słodzik :) Ja małemu słodzę tym herbatę, ale ciast jeszcze nie piekłam, więc w tym temacie się nie wypowiem :)
Kejti9507 - Sob 17 Sty, 2009

Ja piekę z nią ciasta i... nie czuję różnicy między nią, a cukrem ;)
amela - Sob 17 Sty, 2009

Dziewczyny a jak to sie ma do wymienników tz. ile fruktozy wchodzi na wymiennik..
np. aby osłodzić troszkę herbatę to normalnie dajecie na to insulinę ??

Karmelek - Sob 17 Sty, 2009

Fruktozy podobnie jak zwykłego cukru 10g na 1WW.
To również cukier ale o wiele niższym indeksie glikemicznym, jak Mia wspomniała

kruszynka - Sob 17 Sty, 2009

dziekuje :D
joanna ostrowsk - Nie 18 Sty, 2009

Ja kupuję czekoladę niemiecką słodzona fruktozą o smaku nugatowym,jogurtowym,kakaowym i jest wyśmienita!Dodatkowym atutem jest newygórowana cena 3,50-4PLN za tabliczkę.. :)
kruszynka - Pon 19 Sty, 2009

A gdzie ja kupujesz>
matimartyna - Sro 21 Sty, 2009

Kruszynko pewnie chodzi o czekolady ze sklepów LIDL. To są jedyne tanie i dobre czekolady. Reszta to wg mnie wyciąganie od nas pieniędzy.
joanna ostrowsk - Sro 21 Sty, 2009

Kupuję ją na straganie..Pani ma produkty spożywcze i chemię prosto z Niemiec..Widzę,ze Jestes z Poznania,ja mieszkam na os.Wichrowe Wzgórze i tu,przed poczta kupuję te pyszne czekoladki.Pozdrowionka.
LizaAbram - Czw 12 Lut, 2009
Temat postu: Re: Fruktoza?
kruszynka napisał/a:
Przeczytalam ze jest to produkt dla diabetykow?nie kupilam,woalam wpierw zasiegnac informacji u Was:)
Stosujecie? czy naprawde troszke nie szkodzi?Czy mozna na tym np.piec ciasto?czy dodac do deseru?


Napisałaś, FRUKTOZA, ale zapamiętaj że fruktoza tzw. NATURALNA to nie występuje. Tę którą kupisz w APTECE lub sklepie ekologicznym, jest produktem obróbki chemicznej i ma tyle wspólnego z naturalną fruktozą, co cukier biały z naturalnym zdrowym burakiem cukrowym, który jako warzywo jest produktem zdrowym. Fruktoza ta sklepowa (innej nie ma), podnosi poziom cukru ok. 33% po jej spożyciu, i daje szybką energię, ale NIEPOŻĄDANĄ dla zdrowego TWOJEGO organizmu.

CZEKOLADA: to;
35-40% cukru (biały lub brązowy spożywczy) jako energia zdecydowanie NEGATYWNA (plaga otyłości i cukrzycy typu 2),
40% tłuszczu, nasycony to ten z mleka, i roślinny utwardzony tzw. TRANS !!.
Czekolada to dla ludzi z komórkami szarymi sprawnymi, chodźmy z jedną to powinien być produkt ZAKAZANY.
Fabryki SMAKU działają w zakresie tzw. ziarna kakaowego, wykazują skuteczny MARKETING, a jakże.
Indianin z dżungli BRAZYLIJSKIEJ, wybierze zawsze to kakao fabryczne, bo SMACZNIEJSZE.

Liza ABRAM, Wrocław

anitapa - Pią 13 Lut, 2009

o znowu Liza swoje pseudo mądrości wypisuje..... jak dla mnie oczywiście..... :roll:
joanna ostrowsk - Pią 13 Lut, 2009

No tak,zaraz się okaże,ze to my jesteśmy winni,ze nasze dzieci zachorowały.. :razz:

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group