Forum Diabetica
Forum diabetyków i rodziców dzieci chorych na cukrzycę

Hyde Park - Opinie - indukcja czy gaz?

Mia - Sob 31 Mar, 2012
Temat postu: Opinie - indukcja czy gaz?
Jak w temacie. Może ktoś mi pomoże. Jak się zdecyduję na indukcję, czego mam się spodziewać? Koszmarnych rachunków za prąd?
karioka - Sob 31 Mar, 2012

Oprócz kuchenki na gaz, mam wszystko na prąd. Rachunki większe niż za gaz, ale nie koszmarne. W łazience i w kuchni nim piec gazowy ogrzał wodę, to tej wody sporo szło zimnej, a u nas woda bardzo droga. Suma sumarum wychodzi mi taniej.
A z tą indukcją... aż patrzyłam do słownika. :D

Mia - Sob 31 Mar, 2012

Ja użyłam skrótu - chodziło mi o płytę indukcyjną - właśnie zamiast kuchenki gazowej.
Ale decyzja już praktycznie podjęta - płyta indukcyjna.

Agnessj - Sob 31 Mar, 2012

i decyzja sluszna mamy indukcyjna i nie zamienilabym ja na zadna inna
rachunki za prad nie odczulam jakos znacznie wyzszych

Dodam ze kiedys mialam gazowa


a plusy to ladniej wyglada , bardziej praktyczna i bezpieczna

anitapa - Sob 31 Mar, 2012

z tego co tłumaczy mi mąż.... płyta indukcyjna jest bardzo dobra tylko muszą być specjalne garnki... nie emaliowane... tylko raczej z tym grubym spodem z nadrukiem na środku :P
Agnessj - Sob 31 Mar, 2012

tak musza byc bo inaczej plyta nie bedzie grzala :)
Mia - Sob 31 Mar, 2012

Ja już wiem - dużo trzeba wydać na zakup i płyty i garów, ale w użytkowaniu jest potem w normie.
Agnessj powiedz mi jeszcze, czy nie miałaś problemów z przestawieniem się na gotowanie na płycie?

Lua - Sob 31 Mar, 2012

To ja będę wyjątkiem, bo nie zamienię dobrowolnie gazu na prąd jeżeli chodzi o gotowanie. Po prostu nie lubię gotować na płycie na prąd. A ta indukcja to taki bajer i na dodatek garnki cholernie drogie. Może zwykła płyta elektryczna (nie wiem jak to fachowo się nazywa) zamiast tej indukcyjnej?
Mia - Sob 31 Mar, 2012

Lua, no właśnie nie. Raz - że taka zwykła ceramiczna zużywa dużo więcej prądu; dwa - indukcyjna jest bardziej bezpieczna, bo jak ściągasz garnek to praktycznie od razu robi się zimna; trzy - łatwiej utrzymać w czystości, bo nie ma siły - nic, co wyleci z garnka się nie zapiecze; cztery - garnki w tej chwili wcale nie są kosmicznie drogie.
Poza tym, jak już się z tym oswoję, to zaproszę Cię na wspólne gotowanie :mrgreen: :twisted: , potem będziemy się zarzekać :D

Agnessj - Sob 31 Mar, 2012

my garnki kupilismy w ikei i naprawde nie byly drogie a sa ladne i trwale

a plyta 3 lata temu kupilsmy w whirpool za 1300 zl
a wiem ze w Ikei sa jeszcze tańsze bo ceny poszły w dół

Z przestawieniem nie mialam problemu

kruszynka - Sob 31 Mar, 2012

Mam poki co gaz ale kto wie czy za jakis czas nie zmienie na plyte indukcyjna,garnki odpowiednei do niej posiadam
Mia - Sob 31 Mar, 2012

Ja mam jeszcze jeden powód - nie mam podłączenia do gazociągu, więc ciągnę na butli... Mam do zyskania większe poczucie bezpieczeństwa :wink: i miejsce :)
No więc skoro mąż chętny do finansowania, to wykorzystam... :619:

Iwbla - Nie 01 Kwi, 2012

Przy indukcyjnej i elektrycznej jest czyściej w kuchni, bo nie ma tego tłustego osadu/kurzu, który jest przy gazowych (uboczny efekt spalania gazu)
Lua - Nie 01 Kwi, 2012

Mia napisał/a:
Poza tym, jak już się z tym oswoję, to zaproszę Cię na wspólne gotowanie , potem będziemy się zarzekać

No to ja się już szykuję :D ;)
Generalnie ja czasami gotuję na zwykłej elektrycznej i powiem szczerze, że bardzo ładna ta płyta ale ja jakoś gaz wolę. Inna koleżanka ma indukcyjną i coś tam "psioczyła" szczególnie na ceny garnków.
W Ikea to garków już nigdy nie kupię, bo jedne reklamowałam (rosół na drugi dzień zrobił się szary :shock: ) a teraz będę reklamować sztućce, bo rdzą zachodzą w zmywarce (oczywiście są przeznaczone do mycia w zmywarkach) :evil:

Kangoo - Pon 02 Kwi, 2012

ja powiem tylko tyle: elektryczna i indukcyjna dużo bardziej bezpieczna niż gazowa, rachunki za prąd są na normalnym poziomie :)
biker - Pon 02 Kwi, 2012

Niedawno pomagałem wybrać komuś między indukcją a ceramiką i z tego co wiem w teorii wygląda to tak:
- gaz: szybko rozpoczyna grzanie i przestaje grzać od razu po zamknięciu kurka, jest stosunkowo tani w użytkowaniu, brudzi kuchnie, przy nieostrożnym używaniu jest ryzyko pożaru;
- ceramiczna: ma dużą bezwładność - powoli się nagrzewa i długo grzeje po wyłączeniu (jest to niewygodne), ciągnie sporo prądu (ale nie demonizujmy tego), przy nieostrożnym używaniu jest ryzyko poparzenia się o gorącą płytę, wymaga garnków o równym denku - wg mnie jest to w zasadzie opcja tylko z przymusu przy braku gazu;
- indukcyjna: szybko rozpoczyna grzanie i przestaje grzać tak samo jak gazowa, ciągnie podobno 30-40% mniej prądu niż ceramiczna, wymaga specjalnych garnków - ale tych jest już dużo i wcale nie są bardzo drogie, niestety sama kuchenka jest najdroższa ze wszystkich wymienionych, jest zdecydowanie najbezpieczniejsza w codziennym użytkowaniu, ale ciężko zgadnąć czy długoterminowo promieniowanie elektromagnetyczne które wytwarza jest bezpieczne dla zdrowia...

Osobiście przy braku gazu sieciowego chyba wybrałbym indukcję, z butlą gazową jest za dużo "zabawy".


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group